Om Yogan

KUNDALINIYOGA 

Är en rolig mjuk och dynamisk träningsform för hela dig! Den passar alla typer av människor.

Kundaliniyogan innefattar  kroppställningar, rörelsemönster, handpositioner,  andningstekniker,  mängder av olika meditationstekniker,  fokuseringstekniker och djupgående avslappning. En teknik för att skapa balans i kropp själ och sinne.

Kundaliniyoga översätts med livsenergi. Genom att träna yoga stärker man nervsystemet och frigör blockeringar i kroppen, vilket gör att man man får ett ökat energiflöde och mer livskraft.

Kundaliniyoga är en uråldring träningsmetod med utmärkta verktyg som ger både energi och balans, självkännedom och hälsa, både fysiskt, mentalt och emotionellt. Den bidrar till att skapa balans mellan anspänning och avslappning.  Den bygger på kunskap om människan som helhet och är anpassad till vårt moderna samhälle.  Kundaliniyoga hjälper oss på många plan, bl a  ökar den flexibiliteten i kroppen, stärker och balanserar nervsystemet och hormonsystemet, minskar stressen,  förbättra sömnen och mycket mera.

Kundaliniyogans variation är stor. Du får prova på mängder av olika välgörande  yogapass, andningsövningar och meditationer, och du blir guidad genom passen.

Kundaliniyoga används även som en rehabiliterings metod på många olika sjukhus i Sverige och kallas då för medicinsk Yoga.

Hur går ett yogapass till?

1 Intoning.

Varje yogapass börjar med att vi sjunger mantrat ONG NAMO GURU DEV NAMO 3 gånger. Genom att du sjunger det i rätt sinnesstämning/intention så böjer du dig inför ditt högre jag och inre visdom, källan till all ledning. Du öppnar också en beskyddande länk till din inre gudomliga lärare. Hur görs intoningen?

Vi sitter i en bekväm ställning med korslagda ben och rak rygg och nacke ( hakan mjukt indragen) Slutna ögon mjukt fokusera uppåt inåt mellan ögonbrynen, det som kallas tredje ögot. Det är ett mentalt fokus och en hjälp för inre stillhet bortom alla tankars vardags bus och  förmaningar och låta egot och tankarna gå åt sidan under yogapasset.

2 Uppvärmning.

Vi börjar med några uppvärmningsövningar för att mjuka upp kroppen, komma i kontakt med oss själva, fördjupa andningen och bli mer närvarande.

3 Yogapasset.

I kundaliniyoga använder vi färdiga yogapass som ofta kallas för kriya, kroppsövningar som görs i en viss serie som strävar efter att ta hand om olika områden, t ex stärka och balansera  nervsystemet, immunförsvaret, hormonsystemet,  öppna hjärtat eller fylla på med energi.  Det finns många övningspass och varje yogapass har sina specifika syften, och gemensamt för alla pass är att de jobbar med att öppna upp kroppens subtila energikanaler så att livskraften kan cirkulera, stilla sinnet, expandera medvetandet, fördjupa andningen med hjälp av olika andningsövningar. öka närvaron och ge avslappning och vitalitet till det fysiska systemet. Viktigt är att du känner din egen fysiska kapacitet så att du inte går över din fysiska gräns så att du skadar dig.  Lyssna på dig själv och vila om du behöver, men lägg också märke till tendensen att ge upp i förtid. Vissa övningar är utmaningsövningar, där vi kan upptäcka att vi klarar av mer än vad vi tror.  När vi möter utmaningar och tar oss igenom dem så vidgar vi våra gränser och stärker vår självkänsla och förmåga att ta emot livets övriga utmaningar.

4 Avslappning

För att integrera yogapassets effekter i kroppen och sinnet avslutar vi passet med ” djupa vilan”. En fullkomlig djup avslappning från topp till tå ca 10 minuter. Vi vilar på rygg med armarna längs sidan av kroppen och benen lätt isär.

5 Meditation.

Efter yogapasset och djupa vilan är vi öppna och redo att meditera. I kundaliniyoga använder vi aktiva meditationer såsom olika handpositioner (mudras) ett visst fokus och ofta ett mantra eller specifik andningsteknik. Vissa meditationer är lugna och stillsamma, andra är dynamiska. Vi strävar alltid efter närvaro med det som är – hur det känns och upplevs, vad som händer med tankarna och känslorna, att låta allting vara precis som det är i stunden och neutralt observera oss själva utan krav att analysera eller döma.

6 Uttoning

Vi avslutar yogapasset med mantrat SAT NAAM som betyder sanning är min identitet, eller jag är sanning. Detta mantra hjälper oss förstå vad vi innerst är så att vi kan vila vårt eget varande oavsett vad som händer i vår kropp eller sinne. Vi sjunger mantrat 3 gånger.

Undvik att äta en kraftig måltid ca 2 timmar före yogapasset,  drick vatten innan och efter yogapasset. Yoga utifrån din egen förmåga. Pressa aldrig kroppen så att det känns ont på ett vasst sätt. Har du en fysisk skada så ta hand om den,  om övningar känns jobbiga kan du kärleksfullt utmana dig själv och se att du klarar av mer än du tror att du kunde. Ta hjälp av andningen och fokus utan att spänna dig i onödan.

Som  kvinna,  vid mens undvik eldandning, rotlås och ansträngande övningar för magen.

Du får vägledning av yogaläraren inför varje övning, när du förstått övningen så sluter du dina ögon och riktar uppmärksamheten uppåt inåt mellan ögonbrynen. Det ger dig djupare närvaro och stimulerar din intuition och närvaro.

Var närvarande här och nu. Utför övningarna med medvetenhet om kroppen andningen och tankarna. Låt varje övning få bli en meditation.  Vill du ha övningar hemma mellan passen så säg till.

Vi yogar barfota, som stimulerar nervändarna under fotsulorna,  använd sköna mjuka kläder så du kan röra dig fritt. Yogacentrat är fullt utrustad.

Att ta med: filt för djupa vilan (valfritt) Vattenflaska on du blir törstig under yogapasset, vatten finns och du bjuds på yogite.

Lycka till!

Sat Naam

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s